Luna copiilor, aniversată cu expoziția „Joc și Joacă” la Coresi!
#asociatia escu #bucuria copilariei #cartier coresi #copilarie #coresi #evenimente #expozitie #joc si joaca #jocuri #jucarii #jucarii rare #luna copiilor #universul copilariei

Expoziția „Joc și Joacă” sărbătorește Ziua Internațională a Copilului cu o prezentare unică de peste 1500 de jocuri și jucării rare, de colecție, care arată evoluția felului în care a arătat și s-a simțit copilăria din ultimul secol, organizată în premieră la Coresi Shopping Resort. Expoziția „Joc și Joacă” este imaginată de Asociația ESCU și poate fi vizitată în perioada 7-19 iunie 2022, zilnic în intervalul orar 10:00-22:00.

Organizatorii și curatorii acestei expoziții tematice vă invită să descoperiți un univers plin cu amintiri din copilărie, creat pentru vizitatori de toate vârstele, unde cei mici pot explora jocuri și jucării emblematice de odinioară, care au fost produse de atelierele și fabricile din țară, dar și din alte părți ale Europei, iar părinții și bunicii au ocazia de a regăsi o parte din preocupările distractive din copilăria lor. Unele invenții sunt pur și simplu făcute să reziste testului timpului. Este și cazul acestor jucării, care au apărut de secole, au fost perfecționate și modernizate și încă fac deliciul oricărui copil sau nostalgic.  

  • Dintre secțiunile expoziționale cele mai interesante sunt: “Jucării dintr-un trecut îndepărtat”, „Jocuri și Jucării Made in RO”, „Păpușele, plușuri și bebei”, „Mașinuțe, roboței și trăznăi”, „Jocuri de societate și de creativitate”, „Cele mai iubite jucării” și „Povești Românești pe Bandă Desenată”. 
  • Vor fi prezentate jocuri vechi românești și străine unice, peste 1500 de obiecte emblematice de colecție, din spectrul copilăriei de la 1900 și până în anii 2000, din zone variate ale lumii (România, Germania, Austria, China, Polonia, Republica Cehă, precum și alte țări din spațiul ex-sovietic) și fabricate din toate tipurile de materiale (lemn, metal, bachelită, cauciuc, plastic, hârtie și carton etc.) și după toate ideile creative ale unor inventatori, unele fiind chiar manufacturate.
  • Vor fi prezentate principalele jocuri fabricate de către cooperativele și atelierele din România: Întreprinderea 9 Mai din Lugoj, Cooperativa Tehno-Metalica București, Fabrica de Mase plastice MAP Oradea, Cooperativa Meșteșugărească Arta Lemnului, Fabrica Steaua Roșie din Râșnov, Agatex Timișoara, Metaloglobus, Întreprinderea Poligrafică Banat și altele.   

Expoziția are la bază colecții personale unice, din partea colaboratorilor Asociației Muzeul Jucăriilor și Comics Didactic, fiind pentru prima dată când o parte din aceste jocuri, jucării și ilustrații sunt expuse publicului. Sunt prezentate piese grupate tematic și cronologic – animale, arme, automobile, figurine, jucării electronice, jucării muzicale, jucării tradiționale, păpuși, roboți, trenulețe-tramvaie, rachete, nave spațiale și așa mai departe, totul imaginat într-un decor fantezist, cu butaforii creative, expoziția cuprinzând și o selecție de benzi desenate cu povești românești, create de ilustratori contemporani.

Ideea expoziției a pornit de la nevoia de a readuce în viețile copiilor de astăzi bucuria jocurilor copilăriei părinților sau chiar a bunicilor lor prin jocuri și jucării interactive, creativ-educative, jocuri în aer liber sau de interior, jocuri care au scopul de a stârni imaginația, dar și printr-o serie de panouri informative și fotografii legate de istoria jocurilor sau tipuri de jocuri din diferite zone ale lumii.

Așadar… „dintre mii de jucării” organizatorii au selectat pentru voi piese din colecțiile mai vechi și mai noi, care vor putea fi descoperite cu prilejul acestei expoziții cu spirit de joacă ce cuprinde un întreg patrimoniu cultural!

Un proiect inițiat și organizat ca design expozițional de: Asociația ESCUwww.asociatiaescu.ro

Găzduit și sponsorizat de: Coresi Shopping Resort

***

Despre Asociația ESCU:

Asociația ESCU înseamnă Educație, Societate, Cultură, Umanitate. Ei sunt o organizație nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăți nivelul cultural și educațional al publicului din țară. Principala lor direcție de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spațiul public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale la nivel național și multidisciplinar. Asociația operează la intersecția dintre creativitate, artă și antreprenoriat cultural, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale. În perioada 2015 – 2021, Asociația ESCU și-a dezvoltat portofoliul, în afara festivalului World Experience/Festivalul Ambasadelor (având deja 5 ediții), cu proiecte care se axează pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate/branding și educație culturală pe diverse tematici, respectiv Diplomatic Backstage Program, NATO Youth Academy, Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești, Cuvinte Ilustrate: povești românești pe bandă desenată, expozițiile România la Jocurile Olimpice și O scurtă istorie a amorului în România și Muzeul Generației Millennials, Muzeul Orășelului de Turtă Dulce și multe altele.