Mândri că suntem români, mai ales astăzi, de Ziua Imnului Național! Astăzi este ziua în care îl reascultăm cu toții și ne gândim la momentele importante din istorie, când imnul a răsunat cu mândrie prin toată țara!
Descoperă mai jos câteva lucruri pe care poate nu le știai despre imnul național!
Versurile imnului “Deșteaptă-te române” au fost compuse de poetul Andrei Mureșanu, muzica aparținând lui Anton Pann. Este alcătuit din 11 strofe, dar doar primele trei și ultima sunt cântate.
Imnul nostru a fost redactat în timpul revoluției din 1848, fiind cântat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea. De atunci și până în zilele noastre, imnul național a redat curajul românilor în nenumărate momente cruciale.
Prima înregistrare instrumentală a fost realizată abia în 1910 de către fanfara Batalionului 2 Pionieri din București reunită cu fanfara Regimentului Ștefan cel Mare din Iași, iar varianta corală a fost înregistrată pentru prima oară pe disc în același an de către corul Ion Vidu din Lugoj.
Pe timpul comunismului, imnul a fost interzis, ca mai apoi să răsune pentru prima dată după mulți ani în timpul revoluției din 1989, fiind intonat pe străzi de masele uriașe de oameni.