Cercetașii. Creatori de Orizonturi – Filiala Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Orizont Brașov

În 2015, când am creat primele inițiative ale educației cercetășești, o educație bazată pe învățarea experiențială, am simțit că, în Brașov, comunitatea are nevoie să ne reamintim că putem învăța prin joc, prin a ne simți bine, prin a implica voluntari care să aducă într-o lumină diferită la dezvoltarea copiilor și tinerilor.

Sunt în prezent peste 150 de beneficiari, copii și tineri cu vârste între 7 – 19 ani, care săptămânal sunt sprijiniți de liderii voluntari cercetași în a-și dezvolta noi abilități de viață (de lucru în echipe, comunicare nonviolentă, negociere, antreprenoriat, leadership, dezvoltare durabilă, diversitate și incluziune, respectarea și protejarea naturii, etc).

Problema pe care vrem să punem focusul în cadrul acestui proiect reiese din ce observăm la copiii și tinerii beneficiari ai programului cercetășesc: prea puțin oferim timp să avem grijă de noi, la nivel individual, de cei din jurul nostru, de tot ce ne înconjoară. Și chiar mai puțin oferim timp să și conștientizăm toată această grijă, tot acest respect pe care să oferim, plecând de la noi, ca individ, și orientându-se înspre mediul în care trăim, care ne înconjoară.

Proiectul ”Cercetașii. Creatori de Orizonturi ” are ca principal scop: dezvoltarea abilităților de conștientizare a impactului pe care îl avem la nivel personal, în relație cu ceilalți și în relație cu mediul care ne înconjoară, în contextele de învățare la care participăm și/sau ne implicăm direct.

În acest sens, planul de activități cuprinde 3 direcții:

  • Grija față de mediu – perioada iunie – iulie e pentru comunitatea brașoveană, pentru a ieși în natură, participând la ateliere educative. ”Natura la ORIZONT” ateliere de: noduri, orientare cu busola, ridicare de corturi/umbrare, pregătirea unui bagaj potrivit, mersul în drumeție, acordarea de prim ajutor, ecologizare, selecția și reciclarea/reutilizarea deșeurilor etc. (ne propunem participarea a peste 100 de copii și tineri și 50 de adulți la aceste activități în natură, activități desfășurate fie pe Tâmpa, zona Noua, zona Pietrele lui Solomon, zona Iepure, zona de Sub Tâmpa)
  • Grija față de ceilalți – luna octombrie – realizarea unui ”Festival cu ORIZONT. De învățare cu BUCURIE.” – un eveniment cu ateliere educaționale ce își propune să dezvolte abilități de viață (dintre exemplele menționate la început), unde focusul se va orienta înspre cum putem duce mai departe cele pe care noi le învățăm, învățându-i sau implicându-i și pe cei care poate nu au oportunitatea de a participa – o zi de ateliere în Cartier Coresi, unde să participe peste 300 de copii și tineri din comunitate, invitând și alte ONG-uri din domeniul educativ, oferind astfel, un spațiu în care trăim și simțim că doar împreună contribuim la o lume mai bună. Seara de festival va fi cu luminarea străzilor din Cartier Coresi cu făclii, torțe, lumânări pregătite în gulguțe (suport lumânări) realizate din hârtie reciclată.
  • Grija față de noi, la nivel individual – de această dată, acest spațiu îl alocăm voluntarilor. Pentru că, sunt nenumărate ore, resurse, discuții, întâlniri de organizare, pe care cei care aleg să fie voluntari la cercetași, le oferă.

Și ne propunem pentru lunile septembrie – noiembrie să avem ateliere de formare concentrate pe pedagogia și animația socio-educativă în context cercetășeșc, la care să participe peste 50 de adulți dornici să devină voluntari, eveniment realizat la Centrul de Tineret al Direcției Județene de Sport și Tineret În decembrie, încheiem prin a avea Gala pentru Orizont – eveniment de recunoaștere și mulțumire a celor care oferă timp, resurse, cunoștințe etc pentru comunitatea brașoveană.

Eveniment organizat la Coresi Shopping Resort. Eveniment la care sunt aduși la scenă deschisă, voluntarii din ONG-urile din educație din Brașov cărora le putem spune MULȚUMESC!

Un lucru pe care îl aducem diferit față de alte programe oferite e că, în această perioadă, vorbim despre o comunitate extinsă, unde alocăm spațiu de participare și solidaritate cu refugiații din Ucraina. Astfel, vom lua în calcul și posibilitatea includerii și participării acestora la activitățile oferite prin acest proiect.