Proiectul își propune să contribuie la educarea copiilor de 3-11 ani, în vederea adoptării unei atitudini constructive și dezvoltarea proactivității, eficienței personale, toate puse în slujba protejării mediului înconjurător și a unei dezvoltări durabile a societății civile.
Pentru aceasta, proiectul “Din PET reciPET” se bazează pe acțiuni de reciclare a PET-urilor, produse derivate din consumul, în continuă creștere, a societății în care trăim. Ne propunem astfel decuplarea degradării mediului de la ritmul amețitor cu care se produc deșeuri foarte greu degradabile.
Problemele pe care le ridică enormele cantități de PET-uri existente în momentul actual oriunde în lume sunt: volumul mare, greutatea mică, mânuirea greoaie, costurile de depozitare ridicate, costurile mari de transport, procesul de reciclare mai scump, emisiile de dioxid de carbon ridicate. Soluțiile pe care le oferă un aparat de compactare sunt: reducerea volumului cu 92%, depozitarea și transportul eficient, procesul de reciclare mai scurt și mai ieftin, emisiile de dioxid de carbon mai mici.
Beneficiile oferite de utilarea gradinițelor cu aparate de compactat vor fi resimțite nu doar pe parcursul desfășurării propriu-zise a implementării proiectului, ele vor persista atâta timp cât va permite timpul de viață al aparatelor.
Traseul obișnuit al PET-urilor este de la consumator -> la gunoi -> la groapa de gunoi -> urmează a fi selectat din celelalte deșeuri, spălat, mărunțit -> transportat la reciclator. Problema majoră este aceea ca PET-urile nu-și schimbă compoziția timp de 350-400 de ani.
Prin reciclarea unei tone de PET se economisesc 1,9 tone de țiței brut și se câștigă 6 metri cubi de spațiu de depozitare la gropile de gunoi. De aceea, este important ca reciclarea PET-urilor să se facă într-un sistem integrat, având scopul de a elimina cantitățile de PET-uri aruncate la întâmplare în peisaj și de a economisi energie, spațiu de depozitare și timp, transportând PET-urile direct la reciclator. 10 instituții x 45 de copii = 450 de participanți activi 450 x 1 PET/zi x 30 zile calendaristice = 13 500 de PET-uri/lună 13 500 de PET-uri/lună x 10 luni = 135 000 PET-uri în total = 1,5 TONE de PET reciclat