EDEN – EDucațiE în comuNitate – Asociația Happy Moms

Problema: lipsa socializării, necesitatea educației non-formale care să asigure obținerea unor abilități necesare vieții, evoluției și înțelegii elementelor din jur – inclusiv oameni, comunitate și mediu, lipsa petrecerii timpului în aer liber – împreună, copii, părinți, profesori

Soluția propusă: proiectul EDEN – EDucațiE în comuNitate – adică 5 ateliere de educație non-formală derulate pentru 200 de copii (cu vârsta între 4 și 14 ani), părinți și profesori/învățători, pe teme urbane (3 ateliere de educație pentru mediu și micro grădinărit urban, 2 ateliere de comunicare urbană prin joc teatral) și 1 un maraton de desen pe asfalt cu tema educației civice – conduita in comunitate.

Aceste activități se vor desfășura în cartier – zona verde și pe alee, pe data de 25 iunie, dar și în curtea Școlii gimnaziale nr. 13 din Brașov, pe data de 17 septembrie.

Activitățile incluse:

1. Organizarea a 3 ateliere de educație pentru mediu și micro grădinărit urban, de câte 2 ore. 2 ateliere consecutive, derulate în cartier pentru 35 de participanți si 1 atelier în curtea Școlii gimnaziale nr 13, pentru 100 de participanți, cu un designer de grădini urbane (de balcon) din Cluj. Participanții vor deprinde noțiuni despre beneficiile pentru mediu și comunitate ale grădinăritului ecologic, permacultură, edible landscaping și sustenabilitate și vor planta câte un mix de plante comestibile în ghivece (o parte realizate parte din materiale reciclate) pe care le vor îngriji ulterior acasă/în sala de clasă.

2. Organizarea a 2 ateliere de comunicare urbana prin joc teatral, de câte 1.15 ore pentru 40 de participanți (copii peste 11 ani și părinții lor) în cartier – zona verde, cu un actor profesionist, o marionetă (iepurașul Ciprian) și o profesoară de limba română. Copiii și părinții vor interacționa cu iepurașul și vor deprindere modului corect de folosire a sintagmelor din limba română (vor fi abordate cele mai frecvente greșeli gramaticale prin joc), dar și noțiuni de dezvoltare personală și de conduită în comunitate.

3. Organizarea unui maraton, de 2.5 ore, de desen pe asfalt cu tema educației civice – conduita in comunitate, cu ajutorul elevilor de la Liceul de Arte Hans Mattis Teutsch, coordonați de un profesor. Doamna profesoară va extrage reguli de conduită în comunitate, iar elevii le vor scrie cu creta și le vor ilustra, prin desen pe asfalt, pe aleea din cartier, antrenând, totodată și alți copii (estimăm un total de 25 de copii).