EXPOZIȚIA MUZEULUI DE ARTĂ BRAȘOV – “MIHAI VITEAZUL” DE MIȘU POPP

Portretul lui Mihai Viteazul este opera lui Mișu Popp (1827-1892), pictor brașovean, reprezentant de seamă al academismului, participant activ la revoluția din 1848. Chipul domnitorului este înfățișat după o gravură de Aegidius Sadeler, care îl portretizase pe Mihai Viteazul în februarie 1601, pe când acesta se afla la curtea de la Praga a împăratului romano-german Rudolf al II-lea.
Gravura a fost descoperită de Nicolae Bălcescu în Biblioteca Regală din Paris și a fost publicată de acesta în „Magazin istoric pentru Dacia”, fiind intens popularizată în epoca redeșteptării naționale (1848-1878).
Costumul lui Mihai Viteazul, imaginat de pictor, este alcătuit dintr-o tunică peste care poartă o cuirasă decorată cu stema unită a celor trei principate (Muntenia, Moldova, Transilvania), amintind de unirea realizată în anul 1600, și o mantie cu guler de blană. Atitudinea este una de factură romantică, ușor teatrală. Cu mâna dreaptă sprijinită în șold susţine faldurile mantiei, iar mâna stângă se odihnește pe mânerul unei spade de paradă.

Portretul lui Mihai Viteazul poate fi admirat la expoziția din zona Starbucks, la Coresi Shopping Resort, alături de alte șapte picturi celebre. Tablourile fac parte din colecția Muzeului de Artă Brașov. Te invităm să le descoperi!

O zi delicioasă! 🙂