Go Green @Brasov Jazz & Blues Festival – Asociația Culturală Fanzin

Go Green @Brasov Jazz & Blues Festival (12-14 August 2022)

La ediția a 10-a din acest an, Brașov Jazz & Blues Festival adaugă evenimentului o secțiune de educație ecologică și de diminuare a efectelor negative asupra mediului. Astfel, începând din acest an, programul festivalului va include o secțiune de filme care aduc pe ecran povești despre ecologie și protejarea planetei, și pun în focus relația om-natură.

În cadrul acestei secțiuni, se vor proiecta 3 filme documentare (1 film/seară), dar și 2 filme pentru copii în cursul zilei pentru că respectul pentru natură și animale se învață de la o vârstă foarte fragedă. Dintre filmele pe care ne propunem să le includem in programul secțiunii Go Green amintim România Sălbatică (2021), Lemn (2020) sau WALL·E (2008). La proiecții va fi prezentă și o parte din echipa documentarelor românești incluse în program. Programul final va fi stabilit în funcție de disponibilitatea acestora. După filme, spectatorii vor putea viziona și înregistrări ale concertelor Brașov Jazz & Blues Festival din edițiile anterioare.

Propunem, de asemenea, amplasarea la locul evenimentului a unui food truck astfel încât publicul să aibă posibilitatea achiziționării unei băuturi sau unui sandviș, și să rămână astfel cât mai mult timp în zona evenimentului. Propunem ca proiecțiile să se desfășoare în aer liber pe spațiul verde în Coresi Business Campus. Accesul la proiecții va fi gratuit.

Pe lângă proiecțiile de filme, ne propunem să organizăm și o serie de activități pentru copii cu ateliere și acțiuni educative și civice dedicate celor mici (reciclare, colectare selectare, utilizarea creativă a materialelor reciclabile). Atelierele vor alea loc în Parcul Muzical organizat pe perioada Brașov Jazz & Blues Festival în Parcul Nicolae Titulescu. Am ales acest spațiu pentru că din experiența ediției anterioare, copiii se vor afla aici în număr mare pentru a încerca instalațiile muzicale montante special cu aceasta ocazie. Vorbim de un pian de 7 m pe care se poate cânta la propriu cu picioarele și la două instalații de percuție pentru grupe diferite de vârstă. Parcul Muzical a fost desemnat Proiectul de educație culturală a anului în cadrul Premiilor în cultură la Brașov 2021. Și pentru că proiectul Go Green face totuși parte din Brașov Jazz & Blues Festival, pe scena amenajată în Parcul Muzical va avea loc un concert unplugged de jazz sau blues, la care accesul va fi, de asemenea, gratuit.

Numărul total de beneficiari estimat este de peste 1050 persoane, astfel:

  • 5 filme x 100 persoane = 500 persoane
  • 3 ateliere copii x 50 persoane = 150 persoane
  • concert jazz unplugged = 400 persoane

În paralel, cu aceste activități țintite de educare a publicului tânăr, proiectul în integralitatea lui se dorește a fi unul sustenabil, astfel încât:

  • toate spațiile în care se desfășoară evenimentul vor fi dotate cu containere speciale, dedicate colectării selective
  • materialele de promovare (programul și ghidul) vor fi disponibile și în format digital, pentru o mai ușoară și atentă utilizare a resurselor
  • invitații festivalului vor primi tote-bags reutilizabile și din materiale prietenoase cu mediul
  • paiele, farfuriile și tacâmurile utilizate vor fi din materiale biodegradabile
  • va fi încurajată folosirea transportului în comun din oraș pentru deplasarea către spațiile festivalului sau deplasarea cu mijloace alternative cum sunt trotinetele electrice și bicicletele

Mai mult, spectatorii vor fi încurajați să recicleze pentru a obține bilete la celelalte concerte și activități din cadrul Brașov Jazz & Blues Festival.