ZIUA IMNULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI

Mândri că suntem români, mai ales astăzi, de Ziua Imnului Național! Astăzi este ziua în care îl reascultăm cu toții și ne gândim la momentele importante din istorie, când imnul a răsunat cu mândrie prin toată țara!
Descoperă mai jos câteva lucruri pe care poate nu le știai despre imnul național!

Versurile imnului “Deșteaptă-te române” au fost compuse de poetul Andrei Mureșanu, muzica aparținând lui Anton Pann. Este alcătuit din 11 strofe, dar doar primele trei și ultima sunt cântate.

Imnul nostru a fost redactat în timpul revoluției din 1848, fiind cântat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea. De atunci și până în zilele noastre, imnul național a redat curajul românilor în nenumărate momente cruciale.

Prima înregistrare instrumentală a fost realizată abia în 1910 de către fanfara Batalionului 2 Pionieri din București reunită cu fanfara Regimentului Ștefan cel Mare din Iași, iar varianta corală a fost înregistrată pentru prima oară pe disc în același an de către corul Ion Vidu din Lugoj.

Pe timpul comunismului, imnul a fost interzis, ca mai apoi să răsune pentru prima dată după mulți ani în timpul revoluției din 1989, fiind intonat pe străzi de masele uriașe de oameni.