Ziua Informării Preventive – Fii în siguranță în casa ta!
#coresi #coresi shopping resort #detectoare #inspectoratul general pentru situatii de urgenta #instalatii de gaze #instalatii electrice #isu #prevenire #recomandari #siguranta #ziua informarii preventive

Știai că doar câteva măsuri simple pot face o diferență majoră pentru siguranța casei și a familiei tale? Cu ocazia Zilei Informării Preventive, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări esențiale pentru a preveni incidentele nedorite.

🔌 Instalații electrice:

  • Nu utiliza instalațiile electrice improvizate sau cu defecte. Siguranța ta și a celor dragi este prioritară!
  • Evită suprasolicitarea rețelei electrice, mai ales prin folosirea simultană a mai multor aparate mari.
  • Fii atent la siguranțele fuzibile – respectă specificațiile producătorului și nu le înlocui cu improvizații!
  • Supraveghează întotdeauna copiii atunci când folosesc aparate electrice.

🔥 Instalații de gaze:

  • Improvizațiile și defectele la instalațiile de gaze sunt periculoase – nu le ignora!
  • Verifică etanșeitatea conductelor cu o emulsie de apă și săpun, niciodată cu flacără deschisă.
  • Respectă regula „gaz pe flacără”: mai întâi aprinde flacăra, apoi deschide robinetul de gaze.
  • Asigură o ventilație adecvată în încăperile unde sunt instalate aparate pe gaz.

🚨 Detectoare de incendiu și gaze:

  • Instalează detectoare de incendiu în dormitoare, camera de zi și holuri pentru a fi avertizat la timp în caz de pericol.
  • Testează periodic detectorul și verifică bateriile pentru a te asigura că funcționează corect.
  • Protejează-ți familia prin montarea detectoarelor de gaze naturale, astfel poți depista scăpările accidentale de gaze.
  • Investește într-un stingător de incendiu – o măsură de siguranță esențială în orice locuință.

Respectând aceste recomandări simple, îți protejezi familia și locuința. În Ziua Informării Preventive, fii cu un pas înaintea pericolului și informează-te. Siguranța începe cu tine!

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă și în acest an inițiativa europeană, marcând „Ziua Informării Preventive” marți, în data de 13 august.

Cu această ocazie, vor avea loc activități informativ-educative, menite să crească nivelul de conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele generate de nerespectarea măsurilor și regulilor de comportament în diverse situații de urgență.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” din județul Brașov, în parteneriat cu E.ON România, va organiza puncte de informare preventivă în locuri publice intens frecventate, precum Piața Sfatului și alte zone turistice. Aici, vor fi distribuite materiale tipărite aferente campaniei de informare preventivă.

Totodată, sediile subunităților de intervenție ale inspectoratului vor fi deschise publicului, oferind vizitatorilor ocazia să se familiarizeze cu echipamentele salvatorilor brașoveni și să primească informații esențiale pentru siguranța lor, în cadrul campaniilor de informare preventivă.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” din Brașov va organiza puncte de informare preventivă în diverse centre comerciale din municipiu, între orele 10:00-14:00. Aici, personalul Inspecției de Prevenire va distribui pliante, broșuri și flyere cu măsuri de prevenire adaptate diferitelor situații de urgență. Vizitatorii acestor puncte vor afla principalele reguli de comportament înainte, în timpul și după producerea unor situații de urgență.

Puncte de informare preventivă vor fi amenajate și în localitățile Făgăraș, Predeal, Victoria, Râșnov și Bran, pentru a facilita informarea comunităților locale asupra importanței prevenirii situațiilor de urgență.

Activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie, urmăresc conştientizarea populației asupra pericolelor la care se poate expune în cazul nerespectării măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.