În vederea creșterii gradului de siguranță a populației pe perioada sărbătorilor de iarnă, în raport cu diverse forme de manifestare a infracționalității specifice: furturi din locuințe, furturi din buzunare în centre comerciale sau zone aglomerate, achiziționarea/folosirea unor articole pirotehnice din categoriile celor interzise a fi utilizate de către publicul larg (adulți și copii), Poliţia Braşov recomandă pentru prevenirea:
Furturilor din buzunare:
- Evitați pe cât posibil zonele aglomerate. Atunci când stați la rând, nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuit! Dacă simțiți că sunteți înconjurați de persoane dubioase, căutați să vă schimbați locul.
- Dacă aveți bani asupra dumneavoastră, tineți-i într-un loc greu accesibil. Evitați să țineți portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor și nu vă etalați în mod ostentativ banii.
- Nu vă țineți bunurile în același loc. Dacă aveți cheile, portofelul, actele de identitate în aceeași geantă sau în același buzunar, crește riscul ca actele/documentele să fie furate!
- Nu așezați portofelul niciodată în genți sau sacoșe deasupra cumpărăturilor și nu vă lăsați direcționați spre locuri retrase pentru a cumpăra ceva, oricât de avantajos vi s-ar părea.
Furturilor din locuință:
- Închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei (ușa de la balcon, geamul de la baie, bucătărie, cămară), inclusiv cele ale anexelor locuințelor;
- Nu comunicați date despre plecarea de acasă în conversațiile cu alte persoane sau pe rețele de socializare;
- Evitați să postați fotografii și informații pe rețeaua on-line despre locația în care vă aflați;
- Spuneți numai persoanelor de încredere când plecați de acasă pentru mai multe zile. Rugați-le să țină sub observație casa și să ridice corespondența;
- Nu lăsați în locuință obiectele de valoare sau banii, vor fi întotdeauna în atenția infractorilor;
- Evitați depozitarea în curtea casei a bunurilor care pot atrage atenția hoților (biciclete, mașini de tuns iarba etc.);
- Prezența unui câine de pază în curte îi poate descuraja pe hoți;
- Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;
- Un sistem de alarmă sau supraveghere video al casei îmbunătățește securitatea acesteia, nu uitați să-l activați la plecarea din locuință.
Evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri), generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice:
- Respectați instrucțiunile de utilizare înscrise pe ambalajul articolelor pirotehnice;
- Este interzisă utilizarea artificiilor, petardelor și pocnitorilor de către copii. Vârsta minimă de la care pot fi utilizate materialele pirotehnice de tipul: steluțe, lumănâri scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți este de 16 ani;
- Acordați atenție deosebită modului de păstrare al articolelor pirotehnice, trebuie identificate locuri sigure, la care copiii nu au acces.