Câștigătorii concursului de granturi Coresi, prima ediție sunt:

Sport

Cercetașii. Creatori de Orizonturi – Filiala Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Orizont Brașov

Mediu

Ziua Stejarului sărbătorită de Coresi – Asociația Carpaterra

Cultură și Educație

Strada Dell Arte 2022 – Asociația Culturală Museion

Felicitări câştigătorilor şi mulțumim tuturor celor care şi-au dorit să participe la activarea, implicarea și formarea comunității! Suntem siguri că împreună vom reuşi să creăm sinergia perfectă, mobilizatoare pentru comunitate, care să devină un catalizator de bine și de inițiative civice.

Creatori de comunitate

Coresi este despre oameni, despre bucuria de a fi împreună și despre pasiunile care ne unesc! În Cartier Coresi trăim, zi de zi, poveștile oamenilor fericiți și a comunităților reunite! În ultimii șapte ani am consolidat parteneriatele care contribuie la dezvoltarea orașului.  Sunt proiecte și inițiative care s-au construit temeinic și cu încredere încă din 2015. De fiecare colaborare și oamenii care dau viață proiectelor ne unesc valori comune, iar inițiativa de a crea granturile #CreatoriDeComunitate este motivată de dorința de a susține inițiative locale care sunt motoare ale schimbării.

Responsabilitatea socială pentru noi este despre oameni și forța mobilizatoare care îi unește pentru un obiectiv comun: binele și dezvoltarea  comunității! Suntem convinși că fiecare dintre noi este responsabil de cum își construiește azi ziua de mâine, în armonie și perfectă sinergie comunitară, pentru a contribui la o dezvoltare durabilă a mediului în care trăim.

La Coresi am dezvoltat peste 150 de parteneriate constante anual, am găzduit peste 100 de evenimente locale în fiecare an, am susținut peste 30 de cauze locale sau naționale anual. Dar dincolo de aceste cifre sunt oamenii alături de care creștem comunitățile și contribuim la povestea frumoasă a unui oraș fericit!

În cei șapte, ani Coresi a reușit să devină un catalizator comunitar, atât pentru mediul social, cât și pentru cel cultural sau sportiv. Acum este momentul să creăm sinergia perfectă, mobilizatoare pentru comunitate, care să devină un catalizator de bine și de inițiative civice. Noi, comunitatea Coresi, știm că nimic nu este mai frumos decât să împărțim bucuria cu cei de lângă noi. Și pentru că binele este forța mobilizatoare în care credem, te invităm și pe tine în călătoria celui mai frumos cadou pe care îl poți dărui: susținerea proiectelor care consolidează un ecosistem performant, responsabil și atent la nevoile comunității.

Oameni dornici de a participa activ la dezvoltarea și transformarea comunității și-au înscris proiectele în următoarele categorii:

Educație & cultură – spectacole, ateliere, workshop-uri, conferințe
Sport – promovarea unor sporturi noi, competiții/concursuri/clase sportive
Mediu și sustenabilitate – proiecte de ecologizare, biodiversitate, activități de plantare sau amenajarea unor grădini urbane

Obiectivul nostru este constituit din 3 activități: activarea, implicarea și formarea comunității locale.

Concursul pune la dispoziția participanților premii în valoare de 12.000 euro. Juriul va juriza proiectele declarate eligibile, care ulterior vor trece prin etapa de vot public. Proiectele câștigătoare în urma etapei de vot public (1 proiect/categorie) vor primi un premiu de 4.000 de euro.

Acum este rândul tău să te implici!

Votează-ți proiectul preferat din lista de mai jos și ajută-l să beneficieze de finanțarea pe care o merită din plin! Acordă o notă de la 1 la 10 proiectelor tale preferate, dând click pe butonul din partea de jos a paginii.

Votul s-a încheiat! Mulțumim tuturor celor care și-au susținut proiectul favorit!

Regulamentul complet al concursului de granturi este disponibil aici: https://coresibrasov.ro/regulamente/regulamentul-concursului-de-granturi

Cultură și educație

Este bine știut faptul că educarea copiilor presupune un efort susținut, care vine din partea familiei și școlii. O mare importanță revine comunității locale din care fac parte copii, comunitate care își pune amprenta asupra creșterii și evoluției acestora.


Proiectul are în vedere crearea de ateliere cu scopul de a integra copii refugiați ucraineni și de a deschide noi oportunități de comunicare și relaționare cu copii din Cartier Coresi. Atelierele vor onsta în realizarea de figurine din ipsos, turnate în matrițe imprimate 3D.


Proiectul este dezvoltat ca urmare a conștientizării unei nevoi de a reaminti generațiilor actuale și viitoare moștenirea creată în domeniul aerospațial de către generațiile părinților noștri, industrie cu tradiție în comunitatea locală și cu însemnătate la nivel național.


La ediția a 10-a din acest an, Brașov Jazz & Blues Festival adaugă evenimentului o secțiune de educație ecologică și de diminuare a efectelor negative asupra mediului. Astfel, începând din acest an, programul festivalului va include o secțiune de filme care aduc pe ecran povești despre ecologie și protejarea planetei, și pun în focus relația om-natură.


Cu o energie fără egal în orașul nostru, Coresi a creat singura comunitate culturală locală funcțională, gândită strategic pe termen lung, cu o rețea de parteneriate care au dat și dau continuitate celor mai importante evenimente culturale ale Brașovului.


Problema: lipsa socializării, necesitatea educației non-formale care să asigure obținerea unor abilități necesare vieții, evoluției și înțelegii elementelor din jur – inclusiv oameni, comunitate și mediu, lipsa petrecerii timpului în aer liber – împreună, copii, părinți, profesori


Strada dell’ Arte este un festival de tip busking deschis tuturor artistilor strazii ce doresc sa se manifeste liber animand astfel viata culturala urbana.

Proiectul raspunde nevoii comunitatii de a participa la evenimente culturale cat mai diversificate.

Sport

O legatura puternica se va face atunci cand membrii comunității creeaza și se simt bine impreuna. Propunem un eveniment în care aceștia sa se cunoască și să-și creeze imnul comunității lor. Comunitatea are rolul nu numai de a participa ci de a face parte din eveniment. Astfel se formează un ecosistem cu oameni diferiți care isi pot impartasi talentele si pot creea impreuna.


Orientarea este un sport care constă în parcurgerea unui traseu înainte stablit, marcat pe o hartă 2D, într-un timp cât mai rapid. Sport al pădurii la origine, predat ca materie școlară obigatorie în țările nordice sau opțională în Spania, Germania, Franța, etc., orientarea a cucerit în ultimii ani și orașul, sub diferitele ei forme: City Race, Sprint Urban și Maze-O(Labirint).


Proiectul ”Cercetașii. Creatori de Orizonturi” are ca principal scop: Dezvoltarea abilităților de conștientizare a impactului pe care îl avem la nivel personal, în relație cu ceilalți și în relație cu mediul care ne înconjoară, în contextele de învățare la care participăm și/sau ne implicăm direct.

Mediu și sustenabilitate

Proiectul este dezvoltat ca urmare a conștientizării unei nevoi de educare a tinerelor generații cu privire la impactul actualului comportament al oamenilor asupra mediului înconjurător, cât și de a prezenta metode prin care putem combate un astfel de comportament dăunător față de mediu.


Problema căreia îi răspunde proiectul ROMO este un proiect de antreprenoriat social care vrea să rezolve pe de-o parte nevoia consumatorilor de acces la hrană sănătoasă, de calitate, produsă etic și local iar pe de altă parte, nevoia producătorilor de a-și comercializa produsele simplu, rapid și eficient.


Prin proiect propunem organizarea ediției a 5-a a concursului de alergare GorunTrail pe traseul Mercheașa – Pășunea cu Stejari – Complexul Geologic Racoș.

Acest proiect aduce față în față comunitatea Coresi cu comunitatea din Mercheașa. Concursul de alergare va aduce comunitatea Coresi alături de unul dintre cele mai vechi elemente vii ale județului: Stejarul Secular de la Mercheașa.


Proiectul își propune să contribuie la educarea copiilor de 3-11 ani, în vederea adoptării unei atitudini constructive și dezvoltarea proactivității, eficienței personale, toate puse în slujba protejării mediului înconjurător și a unei dezvoltări durabile a societății civile.